NOOIT MEER THEE UIT EEN ZAKJE

Onlangs heb ik de bekende theezakjes uit mijn huis verbannen en ingeruild voor heerlijk geurende potjes verse losse thee. Lekker, én – als we alle wetenschappelijke onderzoeken mogen geloven – ook erg gezond. Zo is groene thee een goede bron van antioxidanten en van het aminozuur L-Theanine dat bacteriën, infecties en virussen bestrijdt. Ook zou het drinken van groene thee je cholesterol en bloeddruk verlagen. Maar voordat je nu direct naar de keuken rent en een grote theepot uit de kast pakt: niet elke groene thee is zo gezond als je denkt. (Herinner je de Keuringsdienst van Waarde aflevering over Lipton thee nog? Die zat dus vol korrels kauwgombal-suiker.) Omdat ik zelf veel groene thee drink, ben ik op onderzoek uitgegaan.

Theespeciaalzaak De overstap naar verse biologische losse thee dus. Letterlijk een overstap: samen met mijn vriend rende ik tijdens onze runsessie naar de theespeciaalzaak Four Leaves in hartje Amsterdam. Een oase van heerlijke geuren (met uitzondering van onze lichtelijke zweetgeur) en rustige jazzmuziek begroetten ons direct al bij de deur. Menig theeliefhebber krijgt het al warm bij het zien van alle soorten thee die de winkel rijk is. Een echte kenner Theespecialist Wilfried (die zichzelf overigens ‘thee-enthousiasteling’ noemt) bevestigt mijn vermoeden: losse thee heeft doorgaans een hogere kwaliteit dan de meeste theezakjes uit de supermarkt. Hij noemt het zelfs een ander product wat bijna niet te vergelijken is. Wat is er mis met de thee uit de supermarkt? ‘Theezakjes bevatten de allerlaagste kwaliteit thee; namelijk een bijproduct van de productie van echt theeblad. Bovendien kan veel supermarktthee pesticiden, onnatuurlijke smaaktoevoegingen, lood en kwik bevatten en kan het afkomstig zijn van verschillende goedkopere plantages,’ aldus de thee-enthousiasteling. Oei. Dat vermelden ze natuurlijk niet op het theedoosje. Hoe weet je dan als consument wanneer je te maken hebt met een kwaliteitsthee? ‘Tja, dat weet je eigenlijk niet. De kwaliteit van de thee is afhankelijk van veel factoren, zoals de kwaliteit van de plantage, de zuiverheid van het product, de opslagduur en het verwerkingsproces van de theebladeren.’ Zucht, niet het antwoord waarop ik gehoopt had. Zijn advies? ‘Heel veel proeven. Dan leer je met gemak het verschil proeven.’

Zo zet je thee Eén ding heb je gelukkig wel zelf in de hand: hoe je je thee zet. Gooi jij – net als ik – kokend water op je thee die je minstens 8 minuten laat zitten? Vanaf nu niet meer! Elke theesoort vraagt om een andere temperatuur en trektijd. Zo hoor je groene thee maximaal 2-3 minuten in 80(!) graden Celsius te laten trekken. Groene thee bestaat namelijk uit niet-geoxideerd theeblad dat veel tannine bevat, wat meteen vrijkomt als je er te heet water overheen kiepert. Met een bittere smaak als gevolg. Heb jij een waterkoker zonder temperatuurregelaar? Geen probleem: zet de koker na het koken 12 minuten open – dan is de temperatuur ongeveer gezakt naar 80 graden. Hèh, hèh, kan ik eindelijk thee zetten.

Het resultaat Na een aantal weken alleen losse verse thee te hebben gedronken kan ik je vertellen: kwaliteit kun je zeker proeven. Nadat ik ben overgestapt op losse verse thee smaakt de thee die ik voorheen dronk een stuk zoeter en nepper. En laten we wel eerlijk zijn: bij het idee dat je iets gezonds drinkt, smaakt het al direct beter, toch?

  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon

© 2020 by Chloë Greve