REVIEW MÁDARA, BIOLOGISCHE EN DUURZAME COSMETICA

Het lijkt alsof we steeds bewuster omgaan met onze gezondheid. Niet alleen mijn healthnutvrienden volgen een gezonde levensstijl, waarbij ze gezond eten en de uurtjes in de gym actief invullen. Ook vele anderen in mijn omgeving worden opgeslokt in de gezondheidshype. - Iets dat verder gaat dan een paar slokken kokoswater - Zo worden etiketten op voedingsmiddelen onder de loep genomen: wat zit er in, waar komt het vandaan en hoe is het bewerkt? Boeken over de effecten van voeding op ons lijf gaan als warme broodjes over de toonbank, en kennis over biologische producten en quinoaburgers spijkeren we netjes bij.

Niet alleen focussen we ons op hetgeen wat we in ons lichaam stoppen; ook wat we erop smeren krijgt steeds meer aandacht. En terecht. De huid is onze grootste orgaan, dat onder bepaalde omstandigheden stoffen kan opnemen (ondanks de moeilijke doordringbaarheid). Het verbaast me dan ook niet dat we kritischer kijken naar de ingrediëntenlijst op cosmeticaproducten. Zonder alcohol, zonder parfum, zonder parabenen. Mét natuurlijke, mét biologische en mét duurzame geproduceerde ingrediënten. Dat is het nieuwe ideaal. Een merk dat dicht in de buurt komt van dit ideaal is Mádara, een natuurlijk en ecologisch cosmeticamerk. Mádara is gecertificeerd volgens de internationale ECOCERT norm, waardoor synthetische parfums en synthetische conserveermiddelen verboden zijn. Wat vind je wel terug in deze producten? Biologisch gecertificeerde natuurlijke extracten van planten uit de Baltische regio. En, ook heel fijn: het is dierproefvrij geproduceerd. Klinkt veelbelovend, maar zijn het ook fijne producten? Om daar achter te komen, testte ik enkele producten: een moddermasker, dagcrème, nachtcrème en een foam. Masker (Ultra purifying Mud Mask) Naar dit moddermasker was ik stiekem heel nieuwsgierig. Een veganistische en glutenvrije diepreinigende masker met klei uit een Baltisch bosmeer. Wat belooft het mij? De klei absorbeert overtollig talg, verfijnt de poriën en helpt het vochtgehalte van de huid op peil te houden. Met als gevolg: een frisse en stralende huid. Direct nadat ik het masker op mijn gezicht smeer voel ik m'n gezicht warmer worden. Het masker ruikt een beetje vreemd; een mix tussen kamperen, groenten en, ach, het blijft een moddermasker. Als ik het masker verwijder na 10 minuten ben ik verbaasd over de zachtheid van mijn huid. Ook de rest van de dag blijft mijn gezicht zacht. Een fijn product! Met een 12.5ml tube (van €5,50) kun je ongeveer 3 keer een masker maken - en je vriend of huisgenoot de stuipen op het lijf jagen. Dagcrème De dagcrème is noten- en glutenvrij en bevat onder andere extracten van rozen, framboos, avocado en lindebloesem. De crème ruikt heel lekker, een beetje zomers, fris, zoetig. Nadat ik mijn gezicht heb ingesmeerd trekt het snel in en mijn huid voelt direct zacht. Wat fijn is: alle crèmes zijn vacuüm verpakt. Zo blijven niet alleen je tubes er mooi uit zien, ook kun je de crème niet besmetten met bacteriën via je handen. Nachtcrème De nachtcrème ruikt hetzelfde als de dagcrème. Hoewel ik voor het slapengaan niets op mijn gezicht smeer (uit angst dat m'n huid vettig wordt), heb ik voor deze review mijn verzorgingspatroon doorbroken. Het resultaat: mijn huid voelt ’s ochtends niet vet aan, wel zacht. Hoewel ik weinig vergelijkingsmateriaal heb, lijkt het me een fijne nachtcrème. Foam De foam kun je twee keer per dag gebruiken om je gezicht goed te reinigen. De geur is lekker fris. In het product zit wel alcohol en dat merk je aan je gezicht: m'n huid is goed gereinigd maar voelt wat droog. Ik denk dat de foam met name prettig is als je een gemengde tot vette huid hebt die je graag goed wilt verzorgen. Al met al ben ik heel tevreden over de producten. En uiteindelijk geeft het je toch een fijn gevoel wetende dat je een duurzaam cosmeticamerk in huis hebt. Wist je bijvoorbeeld dat alle verpakkingen recyclebaar zijn? Voor meer informatie over dit cosmeticamerk, ga naar de website van Màdara.

  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon

© 2020 by Chloë Greve