TIPS & TRICKS: KOKEN MET PAPAJA

Sinds kort ben ik fan van de papaja en heb ik 'm omgedoopt tot mijn nieuwe ideale tussendoortje. Deze tropische exoot is niet alleen heel lekker, maar ook gezond! Het is rijk aan vezels en bevat veel vocht waardoor je snel een verzadigd gevoel krijgt (lees: minder snackgedrag op de bank). Bovendien heb je met een halve papaja direct de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. En dat voor "slechts" 225 calorieën. Ben je een echte fitnessjunkie dat graag wat spiermassa opbouwt? Voeg een papaja toe aan je shake of smoothie: papaja's zijn rijk aan kalium, een mineraal dat helpt bij de opbouw van spieren.

Papaja’s zijn heerlijk in smoothies, cocktails of fruitsalades, maar persoonlijk vind ik de vrucht puur het lekkerst. Snijd een papaja door de helft en lepel de zwarte pitjes eruit. Deze pitjes zijn eetbaar, maar hebben geen bijzondere smaak. Het vruchtvlees daarentegen is wel lekker en heel zacht, dit kun je gemakkelijk uitlepelen. Tip: Om de papaja extra smaak te geven kun je de vrucht besprenkelen met citroensap. Heb je een helft over? Gebruik het sap om het vlees op de barbecue te marineren. Papaja’s staan er namelijk om bekend vlees malser te maken. Dit heeft te maken met proteolytische enzymen (ook te vinden in ananas en kiwi), die de taaie eiwitstructuur van het vlees afbreken.

Recept: papaja carpaccio met gamba (4 personen) Dit gerecht heb ik - in opdracht van EATME - gemaakt met Happy Melons, een leuke start-up gericht op zowel gezonde maaltijden als kookworkshops en catering speciaal voor kinderen.

Dit heb je nodig:

 • 1 Formosa papaja (EATME)

 • 4 grote gamba's

 • 3 limoenen

 • 120 gram (rijst) noedels

 • 2 eetlepels vissaus

 • 2 eetlepels sesamolie

 • 1 handje verse munt

 • 1 eetlepel sesamzaadjes

 • 1 teentje knoflook

 • 1 rode peper

 • olijfolie

 • zeezout

Dit moet je doen:

 1. Schil de papaja, halveer deze en verwijder de pitjes;

 2. Snijd de papaja in zo dun mogelijke plakjes en rankschik deze op 4 serveerborden;

 3. Verdeel het sap van 2 limoenen over de papaja en laat de papaja 15 minuten marineren;

 4. Bak ondertussen de sesamzaadjes zonder olie op laag vuur totdat deze licht bruin zijn;

 5. Kook de noedels volgens de verpakking en giet het water af;

 6. Snijd de knoflook in dunne plakjes;

 7. Bak de gamba’s 2 minuten aan elke kant op matig hoog vuur, voeg de knoflook halverwege toe;

 8. Snijd de rode peper fijn (verwijder eventueel de zaadjes voor een minder pittige smaak) en meng de rode peper met het sap van 1 limoen, de vissaus en de sesamolie;

 9. Verdeel de noedels over de papaja, en sprenkel de dressing erover;

 10. Leg 1 gamba op elk bord en garneer met wat fijngesneden munt, sesamzaadjes en zeezout.

Enjoy!

 • Grey Instagram Icon
 • Grey LinkedIn Icon

© 2020 by Chloë Greve